Mann som smiler med hav i bakgrunn. Foto

Bli kjent med John Harald, Senior Data Scientist i Spillfree

Denne samtalen er med John Harald Pettersen. Han startet i Spillfree som Senior Data Scientist 1. august 2023. Benytt anledningen til å bli litt mer kjent med John Harald.

Hvilken rolle skal du ha i Spillfree?

Min rolle i Spillfree er å dokumentere at våre tilbakemeldinger og vår oppfølging gjør våre kunder til bedre oppdrettere. Dette skal jeg gjøre ved å koble biologiske produksjonsdata til våre analyser.

Hvilken erfaring har du?

Jeg håper å tilføre våre kunder ytterligere innsikt, tilføre ukemøtene og styringsgruppemøtene enda mer innhold, og håper å hjelpe våre kunder med analyser av driften for å finne hvordan resultatene kan bli enda bedre.

Hva har du gjort tidligere i din karriere?

Jeg fikk min første jobb innen akvakultur i 1993 i EWOS. Den gangen eide EWOS et produksjonstyringssystem som jeg fant veldig spennende. Dette ble min første erfaring med å analysere produksjonsdata, og siden har jeg stort sett jobbet med det. I EWOS var jeg med på å popularisere EGI-modellen, og utviklet grunnlaget for de oppfølgingsverktøy EWOS fremdeles bruker. Jeg bygde også opp verdens største benchmarkingsdatabase for lakseoppdrett. Etter 25 år i EWOS, Cermaq og Cargill systemet begynte jeg i FiiZK, hvor jeg i tillegg til å gjøre analyser også utviklet PowerBI-rapporter i Omnia for biologiske og økonomiske analyser

Hva gjorde at du valgte å starte i Spillfree?

Litt tilfeldig, men klart artikkelen i DN om de 40 AI-selskapene i Norge var med på å påvirke valget. Ellers så har jeg analysert så mange tall i løpet av alle de årene jeg har holdt på med dette. Er fasinert av at det kan være så store forskjeller, og håper at den jobben vi gjør i Spillfree vil være med å løfte resultatene hos våre kunder, og at jeg kan hjelpe Spillfree og våre kunder å dokumentere dette!

Hva er det som gjør oppdrettsbransjen interessant for deg?

Lakseoppdrett er fremdeles en relativ ung næring, og utviklingen går fryktelig fort. Det betyr at det til stadighet dukker opp nye verktøy og nye ideer, det gjør dette så spennende. Jeg har også hatt gleden av å tilbringe mye tid i de andre lakseproduserende landene og synes det er fascinerende å se hvordan vi har felles forståelse og felles utfordringer vi kan diskutere til tross for at det er på den andre siden av jordkloden

Hvordan holder du deg oppdatert på trender som påvirker din rolle?

Holder meg oppdatert på de vanlige nettsidene, foruten all annen statistikk som har med oppdrett å gjøre. Jeg er også opptatt av at når jeg presenterer tall, så skal de være enkle å forstå og gi den som ser på dem innsikt. Av den grunn holder jeg med oppdatert på presentasjons- og dataverktøy som for eksempel PowerBI.

Kan gi tre grunner til at kunder skal velge et samarbeid med oss?

Ja det skal være enkelt:

  1. Vi vil hjelpe kundene til å få bedre biologiske resultater.
  2. Vi har veldig flinke kunderådgivere som i sine ukentlige møter med våre kunder gir innsikt og nyttige tilbakemeldinger slik at operatørene stadig blir flinkere
  3. Vi holder på med veldig spennende AI-prosjekt som vil heve våre tilbakemeldinger til et nytt nivå.

Hvilke interesser har du utenom jobben?

Jeg har en hytte i Stugudalen hvor jeg tilbringer nesten hver eneste helg sammen med kone og hunden. Om sommeren blir det en god del fisking. Vinteren er lang der oppe, så da blir det en del turer på ski. Ellers er vi ganske flinke til bare å kose oss der oppe uten å gjøre noe spesielt. Når jeg er hjemme på Stjørdalen blir det litt golf og bowling i tillegg til tid med familie og venner.